| |||||||||||||
Hier moet je rekening mee houden met het aanschaffen van een vlonder Ben je van plan om binnenkort een (nieuwe) vlonder aan te leggen in je tuin? Wanneer je voor het eerst een vlonder aanlegt, heb je waarschijnlijk enkele vragen. Welke vlonderplanken passen het beste in jouw tuin? Hoe weet je hoeveel vlonderplanken je nodig hebt? Wat moet je echt niet vergeten wanneer je een vlonder gaat aanleggen? Dit zijn waarschijnlijk een aantal vragen die momenteel door je hoofd spoken. Middels deze blog helpen wij je een beetje op weg, zodat jij zo meteen zonder twijfels alles in één keer kunt bestellen voor je nieuwe vlonder!
Welke soort vlonderplanken passen het beste in mijn tuin? Welke vlonderplanken het beste in jouw tuin passen is afhankelijk van een aantal factoren. Natuurlijk speelt smaak een grote rol, maar het is ook erg belangrijk waar je de vlonder voor gaat gebruiken, waar de vlonder geplaatst wordt en hoeveel tijd jij na het plaatsen wilt besteden aan het onderhouden van je vlonder. Laten we eerst kijken naar de verschillende materialen vlonderplanken. Houten vlonderplanken Hout is van oudsher het meest gebruikte materiaal en heeft zijn eigen voor- en nadelen. Houten vlonderplanken stralen een natuurlijke warmte en geeft je tuin daardoor een gezellige sfeer . Wanneer je voor houten vlonderplanken kiest, moet je ook nog de keuze maken tussen hardhout en zachthout. Zachthout (grenen/vuren) is doorgaans goedkoper dan composiet vlonderplanken (hierover later meer), maar is wel minder sterk dan hardhout en gaat ook minder lang mee dan hardhout. Alle houten vlonderplanken dien je goed te onderhouden. Dit doe je door 2 keer per jaar de vlonderplanken in de olie, lak of beits te zetten. Doe je dit niet, dan gaat je hout minder lang mee en blijft het minder lang mooi. Kies je voor een houten vlonderplank? Dan is het belangrijk om naar de dikte van de vlonderplank te kijken, om zo te bepalen welke dikte het beste past bij jouw gebruik.
Composiet is een mix tussen houtstofvezels en kunststofvezels, hierdoor kan het materiaal wel de echte houtlook hebben, maar heb je niet de nadelen van hout. Composiet is gemakkelijk in onderhoud, het is bestand tegen chloor en zoutwater, het is kleurvast en het splintert niet. De prijs van composiet zit tussen zachthout en hardhout in. Een nadeel van composiet is, dat donkere kleuren vlonderplanken met zon erop er warm kunnen worden en dat je niet bij alle soorten composiet de echte houtlook hebt. Ga je voor composiet? Dan zijn er nog enkele andere zaken waar je rekening mee moet houden. Belangrijk hierin is het gebruik. In onderstaande tabel zie je in één oogopslag welke soort composiet vlonderplanken het beste bij jouw tuin passen.
Als laatste, maar zeker niet als minste, hebben we de bamboe vlonderplanken. Bamboe is een perfect alternatief voor hardhout. Bamboe is een zeer milieuvriendelijk materiaal en is daarnaast goed bestand tegen slijtage. Bamboe kan wel iets prijziger zijn, maar je krijgt zeker waar voor je geld. Betreffende welke dikte vlonderplank geschikt is voor welk gebruik, kun je dezelfde tabel aannemen als voor houten vlonderplanken. Hoeveel vlonderplanken en accessoires heb ik nodig voor mijn tuin? Wanneer je heb besloten welke vlonderplanken je het mooiste en het beste vindt passen in jouw tuin, is het natuurlijk tijd om te bepalen hoeveel vlonderplanken, accessoires en benodigdheden je nodig hebt. Enkel vlonderplanken zijn natuurlijk niet genoeg, je hebt ook een onderconstructie nodig bestaande uit onderbalken, en bevestigingsclips. Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, kun je kiezen voor composiet totaalpakketten, houten totaalpakketten of bamboe totaalpakketten. Je hoeft hier enkel in te vullen hoeveel planken of hoeveel vierkante meter je nodig hebt, en de automatische rekentool rekent voor je uit wat je allemaal nodig hebt. Makkelijker kan niet! Wat moet je echt niet vergeten als je een vlonder aan gaat leggen? Wanneer je zelf een vlonder gaat aanleggen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee houden en benodigdheden die je écht moet bestellen zodat je lang van jouw vlonder kan gaan genieten. Je hebt je onderconstructie en aantal vlonderplanken via de totaalpakketten rekentool kunnen berekenen, maar dan ben je er nog niet helemaal. Je ondergrond is het belangrijkste, want als deze niet goed is, zal je niet lang van je vlonder kunnen genieten. Wanneer je de vlonder direct op tegels gaat plaatsen, heb je alleen onderbalken nodig voor de onderconstructie. Wanneer je de vlonder direct op de grond gaat bouwen, dan heb je ook nog piketpaaltjes nodig voor de onderconstructie. Voor de ondergrond heb je nog een worteldoek nodig, deze zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt om te groeien en laat regenwater wel door, zodat dit de grond in kan. Er zijn online diverse stappenplannen en video's te vinden over hoe je een vlonder aan moet leggen. Een vlonder aanleggen is geen gemakkelijke klus en vergt veel precisie, dus mocht je twijfelen of het je wel gaat lukken om een vlonder aan te leggen: er zijn ook genoeg vakmannen die je vlonder voor je monteren! Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Stad+Groen
Tip de redactie |
|