Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vogelbescherming onderzoekt sterfte koolmezen door insecticiden

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, donderdag 24 mei 2018
40 sec


Vogelbescherming Nederland onderzoekt de sterfte onder koolmezen. De organisatie wil weten of de vogels slachtoffer worden van vergiftiging door insecticiden die worden gebruikt om de buxusrups te bestrijden.

Koolmezen voeden zich met de rupsen die op de planten leven. De vogels voeden hun jongen wel honderden rupsen per dag, ook van de buxusmot. Het vermoeden bestaat dat de dode vogeltjes deze rupsen hebben gegeten.

Tientallen meldingen
Volgens Chris-Jan van der Heijden van Vogelbescherming Nederland komen er tientallen meldingen binnen over nestjes met dode koolmezen. Volgens hem neemt het aantal duidelijk toe.

Dode vogeltjes
Naast de Vogelbescherming zijn er meerdere bellers die vermoeden dat het te maken heeft met de bestrijdingsmiddelen die op de buxusplant gebruikt worden. Deze theorie wordt ook op sociale media ondersteund. Er werd onder meer een - achteraf gecensureerde - foto gedeeld met een nestje met zes dode vogeltjes, die zouden zijn gestorven na het eten van vergiftigde buxusrupsen.

Funest voor jonge vogels
Eerder stelde Dierenhulp Zeeuws-Vlaanderen al dat chemische middelen om de buxusrups te bestrijden funest kunnen uitpakken voor jonge vogels, die de rupsen eten en hun kleintjes ermee voeren. De Vogelbescherming gaat de theorie nog niet bevestigen en doet de komende tijd onderzoek.

Bron: de Gelderlander



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Jan de Geus
vrijdag 25 mei 2018
Goed om te lezen dat er onderzoek wordt gedaan.
Ik vraag mij namelijk af of de oorzaak wel door bestrijdingsmiddelen komt. Zoals bekend zijn alle delen van de buxus giftig. De rupsen eten van de buxus maar zijn resistent tegen het gif. Zetten de rupsen het gif om in onschadelijke stoffen of slaan zij dit (deels) op in hun lichaam? Als de rupsen op deze manier het gif in hun lichaam vast houden zijn zij giftig en kunnen ook jonge vogeltjes dood gaan als zij met deze rupsen worden gevoerd. De ouder vogels hebben er blijkbaar geen last van. Bij mij thuis vangen koolmezen, pimpelmezen, huismussen, eksters en kauwen de buxusmotrupsen uit de heg, inmiddels geheel kaal en vervang ik later door een ander soort beplanting, en vliegen de hele dag af en aan. Weet dus niet wat dit met de jonge vogels doet. Het dood gaan van een of beide oudervogels, ten prooi aan kat of verkeer, dat de jongen geen overlevingskans hebben. Hoop dat er snel duidelijkheid komt wat de mogelijke oorzaak kan zijn.
Henk Vlug
vrijdag 25 mei 2018
Als vogelbescherming nu eerst eens met een onderzoek komt of er gif wordt aangetroffen in de vogels wordt het beeld wat duidelijker. Over het algemeen wordt er een Bacillus preparaat gebruikt. Dat is een vorm van biologische bestrijding. Misschien heeft de sterfte ook een natuurlijke oorzaak. Dan is dit hele verhaal een storm in een glas water.
henk
maandag 4 juni 2018
Is er ook al onderzoek gedaan naar koolmezen die processierupsen eten,en eventueel aan de jonge geeft.de haartjes in de maag lijkt mij ook niet gezond.
Carel Marters
dinsdag 26 juni 2018
In mijn tuin staan onder meer salomonszegel en buxus. Vorig jaar zijn ze kaalgevreten door de salomonszegelwesp resp. de buxusmot (de rupsen van beide).
Dit jaar drie maal gespoten met Natria van Bayer (pyrethrinen): toen de eerste wesp in de tuin verscheen, toen ik de eerste buxusmot zag en nog eens twee weken later. In feite gericht op eitjes. Een nest koolmeesjes pal boven het bed salomonszegel is helemaal uitgevlogen. De planten staan er nog goed bij.
fina
zondag 19 mei 2019
Zie dat dit sterfte bij mezen al jaren zo is . Snap dan niet zo goed waarom het nu nog niet is onderzocht .

Zelf heb ik 2 dode jonge mezen nog op het nest maar wel dood .

Waar kan ik deze na toe sturen voor onder zoek .


Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER