Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Groundsman
Stad + Groen
2018 - 1
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

De meest bijzondere tuin van Nederland


Branchevereniging VHG heeft ook dit jaar alle hoveniersbedrijven uitgedaagd om hun mooiste tuin in te sturen voor de wedstrijd Tuin van het Jaar 2018. Na de eerste beoordeling op papier heeft de vakjury een aantal geselecteerde hoveniersbedrijven bezocht. Daar gaven de genomineerden een presentatie van de door hen ingezonden tuin.

Auteur: Santi Raats

Plantenbakken en bijpassende sfeerverlichting


Strakke stalen vormen, knallende kleuren of de natuurlijke uitstraling van hout, dat bij ieder soort tuin past. Er is steeds meer keus in plantenbakken en dat is niet verwonderlijk. Een houten plantenbak versterkt je tuinontwerp en maakt je groene plek helemaal af. Steeds meer particulieren, scholen, instellingen, architecten en tuinontwerpers plaatsen dan ook deze opvallende bakken.

De klant houdt van een duurzame tuin; wij dus ook


Duurzaamheid is in, duurzaamheid is hot en op het gebied van duurzaamheid kun je met weinig zaken zo scoren als met een tuin. Vakblad De Hovenier nodigde tien – niet representatieve – hoveniers en ontwerpers uit voor een discussie over duurzaamheid bij het plantencentrum van Ans Verkleij en Hans Verdel in Boskoop.

Auteur: Hein van Iersel

Digitale maatjes


De gemiddelde hovenier heeft aardig wat vakkennis paraat, maar een beetje ondersteuning kan nooit kwaad. Met handige apps bijvoorbeeld, die helpen bij ziekten en plagen of ondersteunen als het juiste gereedschap niet voorhanden is. De redactie van De Hovenier zet negen nuttige apps op een rijtje.

Auteur: Kelly Kuenen

'Hopelijk maken we in 2018 weer winst'


‘De hovenier uitgekleed’ is een rubriek waarin een ondernemende hovenier zich onbevreesd toont en niets onbesproken laat over zijn of haar bedrijf: wat gaat erin, wat gaat eruit? Jacco Wisman is de eerste die zich het hemd van het lijf laat vragen. Na roerige jaren doet hij een boekje open over het ondernemerschap aan vakblad De Hovenier.

Auteur: Santi Raats

'De tuin gaat een gouden toekomst tegemoet. We zullen het alleen anders moeten gaan verkopen'


Een echte ceo van een groenvoorziener is Ben van Ooijen niet. Hij heeft recent aandelen en het vastgoed van zijn hoveniersbedrijf verkocht, maar is ontegenzeggelijk nog steeds een BN’er als het om groen gaat. Stad + Groen-hoofdredacteur Hein van Iersel wandelt met streekgenoot Ben van Ooijen door de Tuinen van Appeltern om te mijmeren over de vraag: wat zoekt de moderne burger in de tuin?

Auteur: Hein van Iersel

De Hovenier: een nieuw vakblad, maar wie maakt dat?


Journalisten, redacties, ‘de media’ – je wordt er af en toe doodmoe van. Maar ze kunnen soms ook verrekte handig zijn om een bepaalde boodschap te verspreiden. Samenwerken is daarom vaak een noodzakelijk kwaad. Maar hoe pak je de zaken het beste aan als je ineens een journalist aan de lijn hebt? NWST geeft tips en een kijkje achter de schermen.

Auteur: Peter Voskuil

Hovenier Snoek zet de trend met een complete robotmaaiervloot


Grotere oppervlaktes gras maaien gaat bij praktisch elke hovenier en groenaannemer op dezelfde manier. Wekelijks vertrekt hij of zij met een auto en een aanhangwagen met daarop de grasmaaier naar de locatie om aan het werk te gaan. Maar volgens Husqvarna-dealer Leo Meiburg beginnen maairobots onder hoveniers en groenaannemers steeds meer te leven.

Auteur: Santi Raats

Snel maaien en tóch een goed maaibed


Het Amerikaanse merk Ariens bracht in 2017 de Ariens Apex op de markt. Met de Apex, een zero-turn-maaier, richt Ariens zich voor het eerst op de professionele gebruiker. De nieuwe Apex maait op hoge snelheid én levert een goed maaibeeld. Bij Helthuis Tuin- en Parkmachines, exclusief importeur van Ariens, zijn de eerste Apex-modellen inmiddels verkocht. Peter Helthuis praat ons bij over deze nieuwe maaimachine.

Auteur: Nino Stuivenberg

Prima, een accubladblazer, maar nothing beats de Stihl BR op benzine


Een testteam van groenvoorziener IBN uit Veghel was bereid om voor vakblad De Hovenier een aantal accubladblazers te beoordelen. Hoewel het team meer dan een week lang met zeventien verschillende accubladblazers in de weer is geweest, mag je het geen echte test noemen waar eenduidig de beste en de slechtste accubladblazer uit naar voren komen.

Auteur: Hein van Iersel

Hoveniers hoeven nooit meer langs de gemeente voor een kadasterkaart'


Het tekenprogramma Helixcad bestaat al meer dan twee decennia, maar is dit jaar verschenen in een nieuwe versie, Helixcad 3.0. De versie is beschikbaar in een 2D en 3D variant en is aan te vullen met een kadastermodule voor het opvragen van kaarten.

Auteur: Santi Raats

'Werken met de Tielbürger is starten, lopen en geen geouwehoer'


Sinds het wettelijk verbod op glyfosaat bij de bestrijding van onkruid op verhardingen zoeken Nederlandse gemeenten en hoveniersbedrijven naar aanvaardbare alternatieven. Deze oplossingen met heet water, hete lucht of borstelen dienen zowel doelmatig als efficiënt te zijn. De laatste aanwinst op borstelgebied heet de Tielbürger-onkruidmachine.

Auteur: Guus van Rijswijck

Hoveniers zijn veel te bescheiden


Hoveniers moeten veel meer laten zien wat ze allemaal kunnen. Ze zijn veel te bescheiden, zegt voorzitter John Koomen van VHG Vakgroep Hoveniers.

Auteur: Bart Mullink

Drachtplanten, beslist (g)een bij-zaak


Biodiversiteit, duurzame beplanting, ecologisch evenwicht – termen die we in het hedendaagse openbaar groen maar al te vaak tegenkomen. En terecht; sinds de eeuwwisseling dringt overal het besef door dat gebalanceerde duurzame beplantingen het beste bieden voor iedereen: planten, dieren en mensen. Drachtplanten zijn hiervan een onmisbaar onderdeel.

Auteur: Ronald Houtman

Eliet-houtversnipperaars met BioTech-chips


Iedere professional heeft wel een Eliet in zijn machinepark staan, of heeft ooit eens gewerkt met een machine van het merk. We zoomen in op de techniek die Eliet in haar versnipperaars toepast.

Hovenier: waar ben jij trots op?


Als hovenier weet jij als geen ander dat je met snoeischaar, hark en schoffel wonderen kunt verrichten. Een tuin heeft aan het eind van de dag soms een ware metamorfose ondergaan, waarop jij apetrots bent! Wij dagen jou uit om ons te verrassen met je mooiste resultaat. Dus stuur ons een foto met een korte omschrijving van de tuin die jij in een parel hebt weten te veranderen en maak kans op een plekje in deze rubriek!

Auteur: Guus van Rijswijck

Partnernieuws


Goede voornemens


Geen lange theoretische verhalen dus, maar praktische artikelen waarmee u vandaag aan de slag kunt en meteen geld kunt verdienen

Auteur: Hein van Iersel